Η υποβολή μήνυσης αποτελεί συνήθως την έναρξη της ποινικής διαδικασίας και την αφορμή για την ποινική δίωξη και ποινική τιμωρία του δράστη μίας αξιόποινης πράξεις (ενός εγκλήματος). Σε πολλά αδικήματα η υποβολή μήνυσης (έγκλησης) είναι απαραίτητη για την άσκηση ποινικής δίωξης διότι ακριβώς διώκονται μόνο κατ’ έγκληση του παθόντος κι όχι αυτεπαγγέλτως. Η μήνυση στην τελευταία περίπτωση πρέπει να κατατίθεται εντός τριμήνου από τότε που ο παθών από το έγκλημα έμαθε την πράξη και τον δράστη (ή έναν από τους συμμέτοχους). Για τους λόγους αυτούς η υποβολή μήνυσης/έγκλησης αποτελεί την σπουδαιότερη πράξη για την ποινική τιμωρία του δράστη και για τον λόγο αυτό, παρότι μπορεί να κατατεθεί από τον παθόντα χωρίς την σύμπραξη/συμμετοχή δικηγόρου, θα πρέπει να συντάσσεται κατόπιν εξειδικευμένης νομικής συμβουλής διότι κάθε λέξη μέσα στο κείμενο μπορεί να αποτρέψει το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα ή/και να απαλλάξει (χωρίς λόγο) τον δράστη από την ποινική τιμωρία.
ΠΟΥ ΚΑΤΑΤΙΘΕΤΑΙ Η ΜΗΝΥΣΗ
Η μήνυση αφού συνταχθεί θα πρέπει να κατατεθεί στην αρμόδια εισαγγελική αρχή (ακόμα και αν κατατεθεί σε αναρμόδια δεν υπάρχει πρόβλημα διότι θα την παραπέμψει) ή σε οποιοδήποτε ανακριτικό όργανο (πιο συχνά στην αστυνομία). Η αρχή στην οποία κατατίθεται η μήνυση συντάσσει «έκθεση εγχείρισης» από την οποία αποδεικνύεται ο τόπος και ο τρόπος υποβολής της μήνυσης. Θα πρέπει εδώ να σημειωθεί ότι πολύ συχνά επέχει θέση έγκλησης η ενώπιον ανακριτικού οργάνου κατάθεση η οποία λαμβάνεται προφορικά. Η μήνυση μπορεί (είναι συχνό στην πράξη) να γίνει και προφορικά ενώπιον ανακριτικού οργάνου προκειμένου το τελευταίο να εκκινήσει την αυτόφωρη διαδικασία. Έτσι, για παράδειγμα, όταν καλέσω την αστυνομία για μία διένεξη με τον γείτονά μου και ο τελευταίος με εξυβρίσει μπορώ να ανακοινώσω στο αστυνομικό όργανο ότι επιθυμώ την δίωξή του για εξύβριση και το αστυνομικό όργανο οφείλει να τον συλλάβει κατά την αυτόφωρη διαδικασία.
ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΗΣ ΜΗΝΥΣΗΣ
Μετά την κατάθεση της μήνυσης εκκινεί η ποινική διαδικασία, μία σύνθετη νομικά διαδικασία, η οποία δεν μπορεί να επεξηγηθεί στο πλαίσιο της παρούσας ανάπτυξης και η πορεία της οποίας εξαρτάται πολλές φορές από το αν πρόκειται για πλημμέλημα ή κακούργημα. Σε γενικές γραμμές μετά την υποβολή της μήνυσης θα εκκινήσει μία διαδικασία διερεύνησης των όσων καταγγέλθηκαν για να εξεταστεί αν είναι ικανά να στηρίξουν κατηγορία κατά του καταγγελλόμενου. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να πούμε ότι μπορεί να κατατεθεί μήνυση και κατά αγνώστων δραστών και τότε οι αρμόδιες αστυνομικές και εισαγγελικές/ανακριτικές αρχές οφείλουν να διεξάγουν έρευνες για την αποκάλυψη της ταυτότητας του δράστη. Εφόσον, από την διαδικασία προκύψουν επαρκείς ενδείξεις (δεν χρειάζεται πλήρης απόδειξη στο στάδιο αυτό) ότι ο καταγγελλόμενος τέλεσε την πράξη που τού αποδίδει η μήνυση, τότε θα παραπεμφθεί στο αρμόδιο Δικαστήριο. Στο Δικαστήριο αυτός που υπέβαλε την μήνυση συνήθως καλείται ως μάρτυρας αλλά έχει συχνά και το δικαίωμα να παρασταθεί για την υποστήριξη της κατηγορίας με δικηγόρο στο αρμόδιο Δικαστήριο.
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΩ ΣΤΗΝ ΜΗΝΥΣΗ
Στην μήνυση πρέπει να αναφερθούν τα πραγματικά περιστατικά που συνέβησαν επακριβώς και να φωτιστούν οι διαστάσεις της υπόθεσης σύμφωνα με το αδίκημα που ο μηνυτής έχει στο νου του ότι τελέστηκε. Στην μήνυση δεν απαιτείται να αναφέρονται νομικές διατάξεις, αλλά μόνον πραγματικά περιστατικά. Είναι, ωστόσο, σκόπιμο προκειμένου να βοηθηθεί και η αρμόδια εισαγγελική αρχή κάθε μήνυση να περιλαμβάνει και μία σύντομη νομική αξιολόγηση των πραγματικών περιστατικών διότι σε αυτές τις περιπτώσεις συχνά η μήνυση τυχαίνει καλύτερης αξιολόγησης και από τον αρμόδιο Εισαγγελέα. Ο Εισαγγελέας, παρόλα αυτά, δεν δεσμεύεται και μπορεί να αξιολογήσει την ουσία της υπόθεσης και να κρίνει ότι τελέστηκε άλλο αδίκημα από αυτό που αναφέρει ο μηνυτής. Επίσης, στην μήνυση είναι καλό να αναφέρονται τα πλήρη στοιχεία των δραστών αλλά και τα διαθέσιμα αποδεικτικά στοιχεία τα οποία μπορεί να κατατεθούν μαζί με την μήνυση. Πέραν αυτών καλό είναι πάντοτε να προτείνονται οι μάρτυρες που ο μηνυτής επιθυμεί να εξεταστούν εφόσον γνωρίζουν την υπόθεση. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονιστεί ότι στην μήνυση θα πρέπει να αναφέρεται η αλήθεια διότι η αναφορά ψευδών για να στηριχθεί η ποινική δίωξη κάποιου αποτελεί σοβαρό ποινικό αδίκημα και έτσι ο μηνυτής μπορεί να βρεθεί και αυτό κατηγορούμενος.
ΠΟΡΕΙΑ ΜΗΝΥΣΗΣ
Μετά την υποβολή της μήνυσης δύο πράγματα μπορούν αν συμβούν. Είτε ο δράστης να παραπεμφθεί στο ακροατήριο του αρμοδίου Δικαστηρίου για να δικαστεί, είτε να τεθεί η μήνυση στο αρχείο και να απαλλαγεί ο φερόμενος ως δράστης. Στην τελευταία περίπτωση θα πρόκειται για μήνυση που είναι νομικά ή ουσιαστικά αβάσιμη, δηλαδή που είτε δεν στηρίζεται στο νόμο είτε τα πραγματικά περιστατικά δεν φαίνεται να αποτελούν επαρκείς ενδείξεις για να στηρίξουν κατηγορία. Φυσικά, πριν η μήνυση μπει στο αρχείο ο εγκαλών/μηνυτής θα ενημερωθεί και μπορεί να προσφύγει στον ανώτερο εισαγγελικό λειτουργό (εισαγγελέα εφετών) ζητώντας την εκ νέου αξιολόγηση της μήνυσης. Σε κάθε περίπτωση η προσφυγή στον εισαγγελέα εφετών παρότι τυπικά δεν προϋποθέτει την σύμπραξη δικηγόρου, θα ήταν εξαιρετικά δυσχερές να γίνει από κάποιον που δεν γνωρίζει τις διαδικασίες.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Η σύνταξη και η υποβολή μήνυσης καθώς και η παρακολούθηση της πορείας της προϋποθέτουν την συνδρομή εξειδικευμένου δικηγόρου για να μπορέσει να καθοδηγήσει τους εμπλεκομένους. Θα πρέπει, λοιπόν, να γίνεται με τον κατάλληλο δικηγόρο. Επιπλέον, η πολυπλοκότητα της ποινικής διαδικασίας μέχρι την άσκηση ποινικής δίωξης απαιτεί την νομική υποστήριξη του εγκαλούντος. Επιπλέον, με την υποβολή της έγκλησης/μήνυσης επιδιώκεται η ποινική τιμωρία του δράστη από το Δικαστήριο κι όχι η αποκατάσταση του θύματος με λήψη αποζημίωσης, για την οποία απαιτείται η άσκηση της αγωγής.
Το γραφείο μας εξειδικεύεται πολλά χρόνια στο πεδίο του ποινικού δικαίου και έχει πολλές επιτυχίες στο ενεργητικό του σε υποθέσεις κακουργημάτων. Για κάθε νομική συμβουλή επικοινωνήστε με τους ποινικολόγους του γραφείου μας στο 2105613729.