Η λύση του γάμου (ο χωρισμός) δεν είναι μία εύκολη υπόθεση. Όταν οι σύζυγοι δεν καταφέρνουν να χωρίσουν με την έκδοση συναινετικού διαζυγίου, τότε η προσφυγή στο Δικαστήριο μέσω της αγωγής διαζυγίου είναι μονόδρομος. Η διαδικασία της αγωγής (διαζυγίου) είναι προφανώς μία διαδικασία που διαρκεί χρονικά περισσότερο από το συναινετικό διαζύγιο, αλλά επιφέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα, δηλαδή την διάζευξη των συζύγων. Όταν το διαζύγιο βγαίνει μέσω δικαστικής απόφασης, τότε πολλές φορές χρησιμοποιείται η φράση «διαζύγιο με αντιδικία».
Η απόδειξη του Ισχυρού Κλονισμού στο διαζύγιο με Αντιδικία
Για να επέλθει η λύση του γάμου μέσω της αγωγής διαζυγίου, ο ενάγων (δηλαδή ο σύζυγος που θέλει να χωρίσει) οφείλει να αποδείξει ΙΣΧΥΡΟ ΚΛΟΝΙΣΜΟ του γάμου. Ο γάμος θεωρείται ότι έχει κλονιστεί ισχυρά όταν είναι αφόρητος για τον ενάγοντα και καθιστά την συζυγική σχέση ανυπόφορη. Τέτοιες καταστάσεις είναι για παράδειγμα η μοιχεία, η σωματική βλάβη του συζύγου, η ψυχολογική πίεση, οι απειλές και άλλες τέτοιες καταστάσεις στις οποίες η συνέχιση του έγγαμου βίου δεν μπορεί να είναι ανεκτή για κάποιον σύζυγο. Σημειώνεται, ότι ο ισχυρός κλονισμός θα πρέπει να οφείλεται σε πταίσμα του εναγομένου (αυτού που δεν θέλει να χωρίσει) ή τουλάχιστον και σε δικό του πταίσμα κι όχι σε πταίσμα του ενάγοντος (δηλαδή αυτού που επιθυμεί το διαζύγιο). Αυτό σημαίνει ότι αυτός που προσφεύγει στο Δικαστήριο για να ζητήσει το διαζύγιο, δεν μπορεί να φταίει (δηλαδή να είναι υπαίτιος) για την κατάσταση που δημιούργησε τον ισχυρό κλονισμό. Έτσι, επί παραδείγματι, ο άπιστος σύζυγος δεν μπορεί να επικαλεστεί την δική του απιστία ως κλονιστικό του γάμου γεγονός για να επιτύχει την έκδοση διαζυγίου.
Μία άλλη συχνή περίπτωση κατά την οποία τεκμαίρεται ο ισχυρισμός κλονισμός, δηλαδή ότι η συνέχιση του έγγαμου βίο έχει καταστεί αφόρητη, και μάλιστα χωρίς να εξετάζεται ποιος ευθύνεται για τον ισχυρό αυτό κλονισμό είναι η διετής διάσταση των συζύγων. Έτσι, αν ένα ζευγάρι ζει χωριστά για δύο έτη έως την ημέρα εκδίκασης της αγωγής διαζυγίου, το Δικαστήριο είναι υποχρεωμένο να κηρύξει την λύση του γάμου χωρίς να εξετάσει τίποτα άλλο. Για τον λόγο αυτό το διαζύγιο αυτό πολλές φορές αποκαλείται «αυτόματο διαζύγιο», χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι δεν χρειάζεται και δικαστική απόφαση για την έκδοση του.
Διαδικαστικά το διαζύγιο με αντιδικία διαρκεί, όπως είπαμε, τουλάχιστον ένα έτος μέχρι την έκδοσή του με δεδομένο ότι η σχετική δικαστική απόφαση πρέπει να καταστεί αμετάκλητη. Η διαδικασία του διαζυγίου με αντιδικία είναι εξής: α) κατατίθεται στο αρμόδιο δικαστήριο η αγωγή με επίκληση των λόγων διαζυγίου, β) η αγωγή επιδίδεται στον εναγόμενο σύζυγο, γ) κατά την εκδίκαση της αγωγής προσκομίζονται οι αποδείξεις για να αποδειχθεί ο ισχυρός κλονισμός και εξετάζονται μάρτυρες, δ) ακολουθεί η έκδοση απόφασης η οποία πρέπει να επιδοθεί στον εναγόμενο σύζυγο και να παρέλθουν οι προθεσμίες ενδίκων μέσων για να καταστεί αμετάκλητη και ε) η απόφαση καταχωρίζεται στο αρμόδιο ληξιαρχείο και επέρχεται η λύση του γάμου.
Είμαστε δίπλα σας με αμεσότητα
Το δικηγορικό γραφείο μας ασχολείται επί πολλά έτη με υποθέσεις οικογενειακού δικαίου και έχει χειριστεί εκατοντάδες υποθέσεων διαζυγίων. Βρισκόμαστε στην διάθεσή σας για να ενημερώσουμε σχετικά με την διαδικασία του διαζυγίου σας και όλες τις αξιώσεις που έχετε έναντι του/της συζύγου σας.