+302105613729
·
[email protected]
·
Δευ - Παρ 09:00-21:00

Είδη Διαθηκών – Πως συντάσεται η διαθήκη;

Είδη Διαθηκών. Συχνή ερώτηση πελατών μας είναι το πώς συντάσσεται μία διαθήκη καθώς (δικαιολογημένα) πολλές φορές φοβούνται ότι η χωρίς γνώση σύνταξη της διαθήκης μπορεί να επιφέρει την ακυρότητά της και οι κληρονόμοι (ή όποιος έχει έννομο συμφέρον) θα μπορέσουν να την ακυρώσουν. Πολλές φορές μάλιστα οι πελάτες μας ζητούν συμβουλές για το αν η διάταξη τελευταίας βούλησής τους (δηλαδή η διαθήκη τους) είναι έγκυρη και για το αν οι όροι που έχει θέσει είναι νόμιμοι.

Παρακάτω, θα αναφέρουμε τα είδη διαθηκών και τις βασικότερες προϋποθέσεις σύνταξής τους.

  • ΙΔΙΟΓΡΑΦΗ ΔΙΑΘΗΚΗ:

Η διαθήκη αυτή είναι συνήθως και ο πιο απλός τρόπος κατάρτισης μίας διαθήκης. Βασική προϋπόθεση είναι να έχει γραφεί σε ένα φύλλο χαρτιού, ολόκληρη από το ίδιο το χέρι του διαθέτη (κληρονομούμενου). Αυτό είναι το πιο βασικό στοιχείο της. Συνεπώς, δεν επιτρέπεται να γραφεί από τρίτο πρόσωπο, αλλά ούτε και από μηχανικό μέσο (π.χ. υπολογιστή). Περαιτέρω, θα πρέπει να φέρει πλήρη ημερομηνία σύνταξης, στοιχείο που επίσης απαιτείται για το έγκυρο αυτής. Τέλος, θα πρέπει να φέρει την υπογραφή αυτού που την συντάσσει. Αν ακολουθηθούν οι ανωτέρω προϋποθέσεις σύνταξής της, τότε η διαθήκη είναι έγκυρη και ο διαθέτης μπορεί να κρατήσει την διαθήκη σπίτι του ή να την παραδώσει σε τρίτο (έμπιστο) άνθρωπό του (π.χ. συμβολαιογράφο) προκειμένου ο τελευταίος, μόλις μάθει τον θάνατό του να την δημοσιεύσει στο αρμόδιο Δικαστήριο για να τεθεί σε ισχύ.

  • ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΘΗΚΗ

Ένας άλλος τρόπος σύνταξης διαθήκης είναι η δημόσια διαθήκη, δηλαδή η διαθήκη που συντάσσεται ενώπιον συμβολαιογράφου και μαρτύρων. Αυτή η διαθήκη έχει μεν την ίδια τυπική ισχύ με τις άλλες διαθήκες (είναι ισότιμη και με την ιδιόγραφη) αλλά παρέχει περισσότερα εχέγγυα του ότι πράγματι συντάχτηκε από τον διαθέτη. Για την σύνταξή της απαιτείται η παρουσία συμβολαιογράφου και μαρτύρων. Μετά την σύνταξή της φυλάσσεται στο αρχείο του συμβολαιογράφου, ο οποίος και την δημοσιεύει όταν πληροφορηθεί τον θάνατο του διαθέτη. Για τον λόγο αυτό, θα πρέπει ο διαθέτης να έχει ενημερώσει τους κληρονόμους ή κοντινά πρόσωπα για το ποιος συμβολαιογράφος έχει την διαθήκη του. Το περιεχόμενο της διαθήκης είναι κρυφό και ο συμβολαιογράφος δεν μπορεί να το ανακοινώσει ποτέ σε τρίτους.

  • ΜΥΣΤΙΚΗ ΔΙΑΘΗΚΗ

Μυστική διαθήκη είναι αυτή που καταρτίζεται με την εγχείριση από τον διαθέτη στον αρμόδιο συμβολαιογράφο (ενώ είναι παρόντες τρεις μάρτυρες ή δεύτερος συμβολαιογράφος και ένας μάρτυρας) εγγράφου, με τη δήλωση του διαθέτη ότι το εγχειριζόμενο έγγραφο περιέχει την τελευταία του βούληση, με τη σημείωση του συμβολαιογράφου κατά την ΑΚ 1742 και με τη σύνταξη της οικείας συμβολαιογραφικής πράξεως. Και η διαθήκη αυτή, η οποία λέγεται μυστική γιατί το περιεχόμενο δεν μαθαίνεται από τους παριστάμενους, έχει την ίδια ισχύ με τις ανωτέρω διαθήκες.

  • ΕΚΤΑΚΤΗ ΔΙΑΘΗΚΗ

Μία σπανιότατη μορφή διαθήκης είναι η έκτακτη. Έκτακτες διαθήκες είναι τύποι διαθηκών, που συντάσσονται με απλές διατυπώσεις από διαθέτη, ο οποίος βρίσκεται υπό εξαιρετικές (έκτακτες) συνθήκες. Ρυθμίζονται στα άρθρα 1749-1762 ΑΚ. Οι έκτακτες διαθήκες είναι δημόσια έγγραφα και έχουν την αποδεικτική δύναμη δημόσιου εγγράφου. Διακρίνονται τρία είδη έκτακτων διαθηκών, ανάλογα με τις εξαιρετικές/έκτακτες συνθήκες συντάξεώς τους: (α) Διαθήκη σε πλοίο (βλ. παράτιτλο άρθρου 1749 ΑΚ) κατά τη διάρκεια θαλασσινού ταξιδιού, (β) Διαθήκη σε εκστρατεία (βλ. παράτιτλο άρθρου 1753 ΑΚ), (γ) Διαθήκη σε αποκλεισμό (βλ. παράτιτλο άρθρου 1757 ΑΚ). Από την φύση της η διαθήκη αυτή είναι σπάνια και απαιτεί ειδικές συνθήκες για να νοηθεί ως διαθήκη.

Θα πρέπει στο σημείο αυτό να σημειώσουμε ότι ένεκα της «ισοτιμίας» των άνω διαθηκών κάθε μεταγενέστερη μπορεί να ανακαλέσει ή να τροποποιήσει την προηγούμενη. Για παράδειγμα με δημόσια διαθήκη ο διαθέτης καθιστά κληρονόμου του τον Α σήμερα. Μπορεί με μεταγενέστερη ιδιόγραφη διαθήκη του (με μεταγενέστερη ημερομηνία) να καταστήσει κληρονόμου του τον Β. Αυτό δεν το απαγορεύει ο νόμος γιατί ακριβώς όλα τα είδη διαθηκών έχουν την ίδια τυπική ισχύ. Ο δικηγόρος για κληρονομικά Κωνσταντίνος Νικολαρόπουλος, θα σας δώσει εξατομικευμένη προσέγγιση.

Η σύνταξη της διαθήκης απαιτεί πάντοτε (ιδίως όταν υπάρχουν περίπλοκα θέματα) την κατάλληλη νομική συμβουλή. Το γραφείο μας έχει τεράστια εμπειρία σε θέματα διαθηκών και κληρονομικού δικαίου και μπορεί να σάς καθοδηγήσει για τον τρόπο σύνταξης της διαθήκης σας καθώς επίσης και να αναλάβουμε την δημοσίευση κάθε διαθήκης. Για κάθε σχετική συμβουλή, παρακαλούμε να επικοινωνήσετε στο τηλέφωνο του γραφείου μας 2105613729.

Related Posts

Leave a Reply

Καλέστε μας