+302105613729
·
[email protected]
·
Δευ - Παρ 09:00-21:00

Αποποίηση κληρονομιάς από ανήλικο κληρονόμο

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στον Αστικό Κώδικα (άρθρο 1847), ο δικαιούχος της κληρονομίας έχει την δυνατότητα να απορρίψει την κληρονομία εντός τεσσάρων μηνών από τη στιγμή που πληροφορήθηκε τον θάνατο του προηγούμενου κληρονόμου και τους λόγους για την κληρονομιά.

Η προθεσμία για την απόρριψη της κληρονομίας ξεκινά από τη στιγμή της πληροφόρησης για τον θάνατο του κληρονόμου, εκτός αν ο κληρονόμος ήταν κάτοικος στο εξωτερικό ή ο προηγούμενος κληρονομούμενος ήταν εξωτερικού κατοίκου, περίπτωση στην οποία η προθεσμία είναι δώδεκα μήνες.

Όσον αφορά τους ανήλικους δικαιούχους, η προθεσμία για την απόρριψη της κληρονομίας ξεκινά όταν οι νόμιμοι εκπρόσωποί τους ενημερωθούν για το θέμα.

Αξίζει να σημειωθεί πως η απόρριψη της κληρονομίας από έναν ανήλικο δικαιούχο μπορεί να γίνει μόνο με την συγκατάθεση των νόμιμων εκπροσώπων του, και αυτοί πρέπει να λάβουν την αντίστοιχη άδεια από το αρμόδιο δικαστήριο. Η αίτηση για άδεια απόρριψης της κληρονομίας υποβάλλεται στο δικαστήριο της περιοχής όπου βρίσκεται η κατοικία του ανήλικου δικαιούχου ή του προηγούμενου κληρονομούμενου.

Στην αίτηση για άδεια απόρριψης της κληρονομίας ανήλικου δικαιούχου πρέπει να περιλαμβάνονται τα εξής στοιχεία:

Στοιχεία του ανήλικου δικαιούχου, του προηγούμενου κληρονομούμενου και των νόμιμων εκπροσώπων του.

Πληροφορίες σχετικά με την κληρονομία, όπως το είδος της περιουσίας, η αξία της και τυχόν χρέη.

Οι λόγοι για τους οποίους οι νόμιμοι εκπρόσωποι επιθυμούν την απόρριψη της κληρονομίας.

Μετά από εξέταση της αίτησης, το δικαστήριο λαμβάνει απόφαση σχετικά με το εάν θα χορηγήσει ή όχι άδεια αποποίησης της κληρονομιάς. Η απόφαση αυτή πρέπει να παραστεί με αιτιολόγηση.

Σε περίπτωση που η αίτηση για άδεια αποποίησης της κληρονομίας από ανήλικο κληρονόμο απορριφθεί, τότε η κληρονομία θεωρείται ότι έχει αποδεκτεί από τον ανήλικο.

Αν, ωστόσο, η αποποίηση της κληρονομιάς από τον ανήλικο κληρονόμο πραγματοποιηθεί εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας και με την απαιτούμενη άδεια του δικαστηρίου, τότε η κληρονομία θεωρείται ότι δεν έχει αποδεκτεί ποτέ από τον ανήλικο.

Εάν η αποποίηση της κληρονομιάς από τον ανήλικο κληρονόμο γίνει μετά τη λήξη της προβλεπόμενης προθεσμίας ή χωρίς την απαιτούμενη άδεια του δικαστηρίου, τότε η κληρονομία θεωρείται ότι έχει αποδεκτεί από τον ανήλικο. Παρόλα αυτά, ο ανήλικος κληρονόμος πάντοτε κληρονομεί με την ασυλία της απογραφής, και, συνεπώς, δεν φέρει ποτέ την ευθύνη για τα χρέη της κληρονομίας.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η αποποίηση της κληρονομιάς από ανήλικο κληρονόμο είναι μια σημαντική απόφαση που πρέπει να λαμβάνεται με προσοχή. Οι νόμιμοι εκπρόσωποι του ανήλικου κληρονόμου πρέπει να συμβουλευτούν ένα δικηγόρο για να αξιολογήσουν τα νομικά και οικονομικά θέματα που ανακύπτουν από την αποποίηση της κληρονομιάς.

Η αποποίηση της κληρονομιάς από ανήλικο τέκνο είναι μια διαδικασία που απαιτεί τη συμμόρφωση με συγκεκριμένες προϋποθέσεις και τη διεξαγωγή συγκεκριμένων βημάτων.

Προθεσμία

Ο χρονικός περιορισμός για την απόρριψη μιας κληρονομιάς από ένα ανήλικο παιδί είναι τέσσερις μήνες από τη στιγμή που οι νόμιμοι εκπρόσωποι του ανήλικου γνωρίζουν τον θάνατο του προσώπου που τους κληρονομήθηκε.

Διαδικασία

Η διαδικασία απόρριψης μιας κληρονομιάς από ένα ανήλικο παιδί περιλαμβάνει τα εξής βήματα:

Υποβολή αίτησης στο δικαστήριο

Οι νόμιμοι εκπρόσωποι του ανήλικου πρέπει να υποβάλουν αίτηση στο δικαστήριο της περιοχής όπου βρίσκεται η κατοικία του ανήλικου ή του κληρονομήσαντος.

Εξέταση αίτησης

Το δικαστήριο θα εξετάσει την αίτηση και θα αποφασίσει εάν θα επιτραπεί ή όχι η απόρριψη της κληρονομιάς. Η απόφαση του δικαστηρίου θα πρέπει να περιλαμβάνει αιτιολόγηση.

Δήλωση αποποίησης

Εάν η αίτηση εγκριθεί, οι νόμιμοι εκπρόσωποι του ανήλικου πρέπει να υποβάλουν μια δήλωση απόρριψης της κληρονομιάς στο Ειρηνοδικείο της περιοχής όπου πραγματοποιήθηκε ο θάνατος του κληρονομήσαντος.

Η ανακοίνωση της αποποίησης πρέπει να προβαίνεται γραπτώς και να περιλαμβάνει τα ακόλουθα στοιχεία:  Το ονοματεπώνυμο του ανήλικου δικαιούχου. Το όνομα και η επωνυμία του ατόμου που αποκτά την κληρονομία. Το δικαστήριο που εκδίδει την άδεια αποποίησης.

Συγκεκριμένα, παραθέτω μια ακολουθία χρησιμοποιώντας λίγο διαφορετικές φράσεις για να παραφράσω το κείμενο:

Η δήλωση της αποποίησης κληρονομίας πρέπει να είναι γραπτή και να περιλαμβάνει τα εξής στοιχεία:  Τα προσωπικά στοιχεία του ανήλικου κληρονόμου, περιλαμβανομένου του ονοματεπωνύμου του. Τα προσωπικά στοιχεία του ατόμου που πρόκειται να κληρονομήσει, συμπεριλαμβανομένου του ονόματος και της επωνυμίας του. Το αρμόδιο δικαστήριο που θα εκδώσει την άδεια αποποίησης. Συγκεκριμένα, υπάρχει μια σειρά από βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν από τον δικηγόρο που εκπροσωπεί τους γονείς που επιθυμούν να αποποιηθούν την κληρονομία ανήλικου ή ανηλίκων.

Βήμα 1: Η πρώτη ενέργεια είναι να υποβληθεί αίτηση αποποίησης κληρονομίας από τον ανήλικο. Αυτή η διαδικασία ξεκινά με την υποβολή του αντίστοιχου δικογράφου από τον δικηγόρο στο αρμόδιο δικαστήριο, το οποίο είναι το Ειρηνοδικείο στην περιοχή διαμονής του ανηλίκου. Η προθεσμία για την υποβολή της αίτησης αναστέλλεται από τη στιγμή της κατάθεσης της αίτησης.

Βήμα 2: Στο δεύτερο βήμα, προγραμματίζεται η ημερομηνία της δικάσιμης διαδικασίας, κατά την οποία οι γονείς κληθούν να εμφανιστούν ενώπιον του δικαστηρίου.

Σημειώνεται ότι συνήθως δεν απαιτείται η φυσική τους παρουσία, καθώς εκπροσωπούνται από τον δικηγόρο τους. Κατά τη διάρκεια της δικάσιμης διαδικασίας, πρέπει να αποδειχθεί ότι η αποποίηση της κληρονομιάς είναι η καλύτερη επιλογή για το ανήλικο παιδί. Αυτή η απόδειξη γίνεται μέσω μαρτύρων και εγγράφων.

Βήμα 3: Το τρίτο βήμα είναι η έκδοση της απόφασης που εκδίδει την άδεια αποποίησης από τον ανήλικο. Αυτό σηματοδοτεί τη συνέχιση της προθεσμίας που είχε ανασταλεί με την υποβολή της αίτησης.

Οι γονείς ή ο πληρεξούσιος δικηγόρος πρέπει να καταχωρίσουν την απόφαση, προκειμένου να ολοκληρωθεί η αποποίηση κληρονομιάς του ανηλίκου.  Όσον αφορά το αρμόδιο δικαστήριο, αναφέρεται ότι πρόκειται για το Ειρηνοδικείο της περιοχής κατοικίας του ανηλίκου.

Τέλος, όσον αφορά τα απαιτούμενα έγγραφα για την αποποίηση κληρονομιάς από ανήλικο, αναφέρονται τα κύρια δικαιολογητικά:

Αντίγραφο της Ληξιαρχικής Πράξης Θανάτου.

Πιστοποιητικό παραγωγικών συγγενών.

Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης των γονέων του ανηλίκου δικαιούχου.

Δήλωση αποποίησης κληρονομίας από τους γονείς του ανηλίκου.

Πιστοποιητικό μη δημοσίευσης διαθήκης.

Έγγραφα που αποδεικνύουν ότι το παθητικό κληρονομιάς υπερισχύει του ενεργητικού.

Related Posts

Leave a Reply

Καλέστε μας