+302105613729
·
[email protected]
·
Δευ - Παρ 09:00-21:00

Οικογενειακό Δίκαιο – Τόπος Κατοικίας του Τέκνου μετά το διαζύγιο ή την διάσταση των γονέων

Τόπος Κατοικίας του Τέκνου μετά το διαζύγιο ή την διάσταση των γονέων

Το γραφείο μας χειρίστηκε υπόθεση πελάτη του, ο οποίος κατά την λήψη διαζυγίου συμφώνησε να ασκεί η πρώην σύζυγος την επιμέλεια του τέκνου τους και ορίστηκε ως τόπος κατοικίας του τέκνου ο Πειραιάς. Στην συνέχεια, χωρίς καμία άλλη συμφωνία, η πρώην σύζυγος πήρε το παιδί και εγκαταστάθηκε στην Κεφαλονιά στερώντας στον πελάτη μας και την στοιχειώδη επικοινωνία με το τέκνο του. Το γραφείο μας μετά την ανάθεση της υπόθεσης απευθύνθηκε στο Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά, το οποίο αντιλαμβανόμενο τα δικαιώματα του εντολέα μας και την αυθαίρετη ενέργεια της πρώην συζύγου του, αφαίρεσε την επιμέλεια από την αντίδικό μας, ανέθεσε την επιμέλεια του τέκνου στον εντολέα μας και όρισε ως τόπο κατοικίας του τέκνου τον Πειραιά.

Ποιος είναι, λοιπόν, ο τόπος κατοικίας του τέκνου χωρισμένων ή εν διαστάσει γονέων; Μπορεί να αλλάξει την κατοικία του τέκνου ο γονέας που έχει την αποκλειστική επιμέλεια και με ποιον τρόπο; Αυτές είναι συνήθεις ερωτήσεις που δεχόμαστε από χωρισμένους γονείς. Το θέμα της κατοικίας του τέκνου χωρισμένων ή εν διαστάσει γονέων ρυθμίζεται πλέον πολύ συγκεκριμένα στο νόμο. Από τη διάταξη της παρ. 2 του νέου άρθρου ΑΚ 1519, όπως αυτό θεσπίστηκε με τον ν. 4800/2021, συνάγεται, ότι η αλλαγή του τόπου κατοικίας του γονέα με τον οποίον το παιδί διαμένει, εφόσον επηρεάζει τους όρους άσκησης της επιμέλειας ή το δικαίωμα επικοινωνίας του παιδιού με τον άλλο γονέα, πρέπει να αποτελεί αντικείμενο έγγραφης συμφωνίας των γονέων, σε περίπτωση δε διαφωνίας, αποφασίζει το δικαστήριο, με γνώμονα το συμφέρον του παιδιού.

Το δικαστήριο, στις περιπτώσεις αυτές, δεν μπορεί να απαγορεύσει στον γονέα, με τον οποίον διαμένει το παιδί, να μεταβάλλει τον τόπο της δικής του κατοικίας, μπορεί, όμως, να διατάξει κάθε πρόσφορο μέτρο με το οποίο προάγεται το συμφέρον του παιδιού, όπως ιδίως, να μεταβάλλει τους όρους της από κοινού άσκησης της επιμέλειας, να αναθέσει την άσκηση της επιμέλειας στον άλλο γονέα, ορίζοντας ως τόπο διαμονής του παιδιού την κατοικία του άλλου γονέα ή να μεταρρυθμίσει την άσκηση του δικαιώματος επικοινωνίας του παιδιού με τον άλλο γονέα. Για τη μεταβολή του τόπου κατοικίας του παιδιού σε επείγουσες περιπτώσεις και για να αποτραπεί επικείμενος κίνδυνος, η μεταβολή της κατοικίας γίνεται και με απόφαση που εκδίδεται κατόπιν αιτήσεως ασφαλιστικών μέτρων ή/και με προσωρινή διαταγή (ΚΠολΔ 691Α, ΚΠολΔ 781). Σε περίπτωση δε που ο γονέας που έχει την επιμέλεια μεταβάλει αυθαίρετα την κατοικία του τέκνου με αποτέλεσμα να εμποδίζεται η επικοινωνία του άλλου γονέα, το Δικαστήριο, με αίτηση του τελευταίου, μπορεί να διατάξει κάθε πρόσφορο μέτρο (ακόμα και την αφαίρεση της επιμέλειας από τον γονέα που αυθαίρετα απομάκρυνε το τέκνο) ούτως, ώστε να εξασφαλιστεί το συμφέρον του τέκνου. Συνεπώς, δεν μπορεί αυθαίρετα κανένας γονέας να μεταβάλει την κατοικία του τέκνου αν με τον τρόπο αυτό εμποδίζεται η επικοινωνία του άλλου γονέα με το παιδί. Θα πρέπει για την μεταβολή του τόπου κατοικίας του παιδιού να υπάρχει συμφωνία των γονέων (έγγραφη) ή δικαστική απόφαση.

Leave a Reply

Καλέστε μας