Συχνά δεχόμαστε ερωτήσεις από πελάτες μας που θέλουν να χωρίσουν και δεν ξέρουν τι να κάνουν γιατί η άλλη πλευρά δεν δίνει (πιο σωστά δεν συμφωνεί) σε συναινετικό διαζύγιο. Η απάντηση πολύ απλά είναι ότι πρέπει να κάνεις κάτι για να ξεκινήσει μία διαδικασία διαζυγίου. Μένοντας άπραγος χωρίς καμία ενέργεια το σίγουρο είναι ότι δεν θα επέλθει ποτέ η λύση του γάμου σου και θα εξακολουθείς να είσαι σε γάμο με ένα άτομο που πλέον δεν θέλεις να είναι μαζί σου.
Όπως έχουμε πει, το διαζύγιο (όταν δεν είναι συναινετικό) βγαίνει μέσο δικαστικής απόφασης. Θα πρέπει επομένως να κάνεις μία αγωγή στον/στην σύζυγο και να ζητήσεις από το Δικαστήριο να λύσει τον γάμου σου (με δικαστική απόφαση). Ακολούθως, όταν η απόφαση γίνει αμετάκλητη, να καταχωριστεί η απόφαση ή το διαζευκτήριο στο ληξιαρχείο και να τελειώσει πλέον ο γάμος. Με την αγωγή διαζυγίου πρέπει να επικαλεστείς είτε ότι ο γάμος είναι πλέον αφόρητος για σένα (ισχυρός κλονισμός) για λόγους που οφείλονται στον άλλο σύζυγο είτε ότι έχετε συμπληρώσει πλέον διετή διάσταση. Συνεπώς, αν θες διαζύγιο θα πρέπει πρώτα να αναρωτηθείς ποιος λόγος σε έκανε να μην θες τον γάμο σου; Αν αυτοί οι λόγοι οφείλονται έστω εν μέρει στην άλλη πλευρά (ψυχική και σαρκική αποξένωση, αδιαφορία, βία, μοιχεία κτλ…), τότε μπορείς άμεσα να κάνεις μία αγωγή διαζυγίου και να αποδείξεις αυτούς τους λόγους και το Δικαστήριο θα προβεί στην λύση του γάμου σου. Μία άλλη περίπτωση είναι να απομακρυνθείς από την συζυγική εστία (λανθασμένα πολύ φοβούνται την ιδέα αυτή έχοντας ακούσει για «εγκατάλειψη συζυγικής στέγης) και να αναμείνεις την συμπλήρωση διετίας μέχρι την συζήτηση της αγωγής σου.
Προσοχή, η αγωγή μπορεί να έχει ασκηθεί νωρίτερα (πριν την διετία) διότι η διετία πρέπει να έχει συμπληρωθεί την ημέρα που θα δικαστεί η αγωγή. Επιπλέον, η διάσταση μπορεί να είναι όχι μόνο η χωριστή κατοικία, αλλά και η πλήρης αποξένωση των συζύγων – η ξεχωριστή ζωή αυτών- παρόλο που συμβιώνουν στο ίδιο σπίτι. Στην τελευταία, όμως περίπτωση, δηλαδή αν ζείτε στο ίδιο σπίτι, τότε θα είναι δυσκολότερο να αποδείξετε ότι έχει μεταξύ σας δημιουργηθεί διάσταση και ότι ο καθένας απολαμβάνει την ζωή του και ότι δεν υπάρχουν σχέσεις.
Όταν επομένως δεν δίνει διαζύγιο ο/η σύζυγος, τότε εσείς πρέπει να κάνετε το πρώτο βήμα προς το διαζύγιο και υπάρχουν πολλοί τρόποι για να το πετύχετε. Δεν μπορείτε να μένετε σε έναν γάμο που δεν επιθυμείτε διότι η άλλη πλευρά δεν συμφωνεί στο διαζύγιο. Επίσης, η δικαστική διένεξη που ίσως φοβάστε είναι πιο απλή από ό,τι φαντάζεστε και η διαδικασία στο ακροατήριο διαρκεί λίγο χρόνο και δεν είστε υποχρεωμένος να βρίσκεστε εκεί. Η λύση είναι να κάνετε το πρώτο βήμα αφού αποφασίσετε ότι θέλετε το διαζύγιο. Δυστυχώς ή ευτυχώς στο δίκαιό μας δεν υπάρχει αυτόματο διαζύγιο, όπως πολύ πιστεύουν λανθασμένα, και δεν πρόκεται να βγει κάποτε μονομερώς αν δεν προσφύγετε στο Δικαστήριο.
Βέβαια, η λύση του γάμου με διαζύγιο καθώς και το ποιος έφταιξε για την λύση του γάμου, δηλαδή ποιος ήταν η αιτία που οδήγησε τον άλλο σύζυγο να θέλει διαζύγιο, έχουν έννομες συνέπειες και για αυτό θα πρέπει οι σχετικές αποφάσεις σας, να έχουν και την κατάλληλη νομική υποστήριξη. Μετά το διαζύγιο ενδεχομένως να γεννηθούν αξιώσεις διατροφής ή/και αξιώσεις για αποκτήματα (δηλαδή για περιουσιακά στοιχεία) για τα οποία θα πρέπει να έχετε ενημερωθεί για να διασφαλίσετε τα συμφέροντα σας. Θα πρέπει ενδεχομένως να τακτοποιήσετε την περιουσία σας ούτως, ώστε να μην δημιουργηθούν αξιώσεις από την άλλη πλευρά.
Το δικηγορικό γραφείο μας διαθέτει πολυετή εμπειρία σε θέματα οικογενειακού δικαίου και σε υποθέσεις διαζυγίων και μπορεί να σάς καθοδηγήσει με γνώμονα το συμφέρον σας. Θα πρέπει να σάς επισημάνουμε ότι ακόμα και η έκδοση ενός συναινετικού διαζυγίου μπορεί να κρύβει για εσάς παγίδες που δεν φαντάζεστε, τις οποίες μόνον με την κατάλληλη καθοδήγηση θα αποφύγετε.
Για οποιαδήποτε συμβουλή ή καθοδήγηση πριν και μετά το διαζύγιό σας το γραφείο μας βρίσκεται στην διάθεσή σας για να απαντήσει κάθε απορία σας.