+302105613729
·
[email protected]
·
Δευ - Παρ 09:00-21:00

Διατροφή Ανηλίκων – Πως υπολογίζεται από το δικαστήριο

Στο οικογενειακό δίκαιο ένα από τα πιο συχνά προβλήματα είναι ο καθορισμός μιας δίκαιης διατροφής για τα τέκνα μετά το διαζύγιο. Πολλές φορές η σφοδρή αντιπαράθεση των γονέων βρίσκει πρόσφορο πεδίο στην διεκδίκηση διατροφής από αυτόν που έχει την επιμέλεια, ή την διεκδίκηση μείωση διατροφής από αυτόν που είναι υπόχρεος να την καταβάλλει. Το σίγουρο, όμως, είναι ότι τα παιδιά έχουν ανάγκες και πρέπει να λαμβάνουν την διατροφή που ικανοποιεί τις ανάγκες τους και είναι ανάλογες των εισοδημάτων των γονέων.

Διατροφή Ανηλίκων – Η απαίτηση μεγάλης διατροφής

Πολλές φορές, η απαίτηση μεγάλης διατροφής ή η άρνηση να δοθεί διατροφή από τους πρώην συζύγους για τα παιδιά τους αποτελεί τρόπο εκδίκησης. Αυτό τα Δικαστήρια το γνωρίζουν καλά και προσπαθούν να ανιχνεύσουν τις ανάγκες των παιδιών με βάση τα οικονομικά δεδομένα των γονέων τους. Ο τρόπος που καθορίζεται η διατροφή προβλέπεται, άλλωστε, στο νόμο και ο Δικαστής δεν μπορεί να καθορίσει ελεύθερα το ποσό της διατροφής με βάση την κρίση του. Πιο συγκεκριμένα ο νόμος επιβάλλει την εξεύρεση του αληθούς ποσού που έχουν ανάγκη τα παιδιά για τα έξοδά τους (συνήθη έξοδα τροφής, ένδυσης, υγιεινής και υγείας, εκπαιδευτικές ανάγκες, ιδιαίτερα προβλήματα υγείας κτλ…) και τα έξοδα αυτά επιμερίζονται σε καθένα από τους γονείς με βάση τα εισοδήματά τους αφού πρώτα ληφθούν υπόψιν οι οικονομικές δυνατότητες κάθε γονέα. Οι οικονομικές δυνατότητες των γονέων καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό και τις ανάγκες των παιδιών (π.χ. τα μαθήματα ιππασίας είναι λογικά για μία οικογένεια εφοπλιστή, αλλά είναι υπερβολικά για μία οικογένεια ενός ανθρώπου με βασικό μισθό και το Δικαστήριο δεν θα τα λάβει υπόψιν του). Ωστόσο, τα έξοδα των γονέων δεν προαφαιρούνται από το εισόδημά τους για να βρεθεί η οικονομική τους δυνατότητα διότι προέχουν οι ανάγκες των παιδιών (π.χ. αν ένας εργαζόμενος παίρνει 1.000 ευρώ και πληρώνει 300 ευρώ ενοίκιο, το Δικαστήριο δεν θα θεωρήσει ότι έχει εισόδημα 700 ευρώ. Αντίθετα, θα θεωρήσει ότι το εισόδημα ανέρχεται σε 1.000 ευρώ και θα καθορίσει τις ανάγκες των παιδιών λαμβάνοντας υπόψιν και συνεκτιμώντας το ότι ο γονέας έχει και ενοίκιο).

Άλλα ακανθώδες ζήτημα στην επιδίκαση διατροφής είναι το ύψος/αξία των αναγκών των τέκνων. Πολλές φορές οι γονείς δεν έχουν αποδείξεις ή επικαλούνται δαπάνες που δεν κάνουν. Τα Δικαστήρια λαμβάνουν υπόψιν τα διδάγματα της κοινής πείρας και επιδικάζουν ένα εύλογο ποσό όταν αποδεικνύονται ότι γίνεται η δαπάνη, αλλά δεν προκύπτει το ύψος της (π.χ. ιδιαίτερα μαθήματα αγγλικών που προκύπτει ότι γίνονται αλλά ελλείψει απόδειξης δεν προκύπτει η αξία τους). Το Δικαστήριο σε μία τέτοια περίπτωση θα εφαρμόσει μία μέση τιμή ανάλογα με τις ώρες και το επίπεδο/ηλικία των παιδιών.

Το δυσκολότερο, όμως, ζήτημα είναι όταν οι γονείς έχουν κρυφά εισοδήματα ή πράγματι μηδενικά εισοδήματα (π.χ. σε περίπτωση ανεργίας). Στην τελευταία περίπτωση (άνεργος γονέας), εφόσον ο γονέας είναι κατάλληλος για εργασία, το Δικαστήριο θα θεωρήσει τι θα μπορούσε αντικειμενικά με βάση τις ικανότητές του να κερδίζει μηνιαίως και θα το θεωρήσει εισόδημά του. Έτσι, αν ο υπόχρεος γονέας είναι π.χ. κομμωτής/κομμώτρια έμπειρη και παραμένει δύο χρόνια άνεργος/-η το Δικαστήριο θα θεωρήσει ως εισόδημά του αυτό που θα έβγαζε αν όντως δούλευε ως κομμωτής (π.χ. 1.000 ευρώ το μήνα) και με βάση αυτά τα εισοδήματα θα επιδικάσει την ανάλογη διατροφή. Η πλήρης έλλειψη εισοδημάτων δεν αναιρεί την υποχρέωση για καταβολή διατροφής. Σε περίπτωση κρυφών εισοδημάτων θα πρέπει να αποδειχθεί τουλάχιστον ότι ο γονέας έχει κάποια κρυφή απασχόληση και τότε το Δικαστήριο εφαρμόζοντας τα διδάγματα της κοινής πείρας θα προσδιορίσει το ποσό που αυτή η εργασία του επιφέρει. Ωστόσο, πολλές φορές είναι δύσκολο να αποδειχθεί η ύπαρξη παράλληλης ή κρυφής εργασίας.

Επιπλέον, πρέπει να σημειωθεί ότι ο κάθε γονέας που έχει αξίωση διατροφής ή υποχρέωση διατροφής τέκνων μπορεί να αιτηθεί εισαγγελική παραγγελία και να λάβει από την εφορία του άλλου γονέα τα δηλωθέντα εισοδήματά του για να τα προσκομίσει στο Δικαστήριο και να επιδικαστεί δίκαιη διατροφή. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι με μία αίτηση ασφαλιστικών μέτρων και αίτημα προσωρινής διατροφής η πρώτη «απόφαση» για το ύψος της διατροφής μπορεί να βγει κυριολεκτικά εντός ολίγων (5-6) ημερών και να υποχρεωθεί ο άλλος γονέας σε άμεση καταβολή διατροφής.

Είναι αξιοσημείωτο ότι αν υπάρχει απόφαση ή προσωρινή διαταγή διατροφής αν ο γονέας που υποχρεώθηκε σε διατροφή δεν καταβάλλει κινδυνεύει με αυτόφωρη σύλληψη (λόγω μη καταβολής διατροφής) και επιπλέον με κατάσχεση ακόμα και του μισθού ή της σύνταξής του ή/και των τραπεζικών του λογαριασμών και όλης της περιουσίας του.

Το γραφείο μας έχει χειριστεί πλειάδα υποθέσεων διατροφής ανηλίκων τέκνων και έχει καταφέρει να διεκπεραιώσει εξωδικαστικά πολλές υποθέσεις με την σύμφωνη των εντολέων μας. Για οποιαδήποτε απορία σας μπορείτε να επικοινωνείτε με το γραφείο μας στο 2105613729.

Related Posts

Leave a Reply

Καλέστε μας