+302105613729
·
[email protected]
·
Δευ - Παρ 09:00-21:00

Δικαιώματα της γυναίκας στο διαζύγιο

Τα δικαιώματα της γυναίκας σε περίπτωση διαζυγίου, που αφορούν αποκλειστικά την ίδια και όχι το παιδί της, περιλαμβάνουν τα εξής:

α) Το δικαίωμα σε οικονομική στήριξη (διατροφή) κατά τη διάρκεια της διαδικασίας διαζυγίου, δηλαδή κατά την διάσταση των συζύγων. Αυτή η διατροφή έχει σκοπό να διασφαλίσει ότι η πρώην σύζυγος διατηρεί τον ίδιο βιοτικό επίπεδο ζωής που είχε κατά τη διάρκεια του γάμου. Δηλαδή, όσο διαρκεί η διάσταση η σύζυγος έχει την δυνατότητα να διατηρήσει το βιοτικό επίπεδο που είχε όσο διαρκούσε ο γάμος και να μην στερηθεί τις ανέσεις που είχε στο γάμο της.

β) Το δικαίωμα σε οικονομική στήριξη (διατροφή) μετά το διαζύγιο, η οποία πρέπει να είναι εύλογη και να καλύπτει τις βασικές ανάγκες της πρώην συζύγου για διαβίωση.

γ) Το δικαίωμα να αξιώσει κινητά αντικείμενα που της ανήκουν από τον οικογενειακή κατοικία. Αυτονόητο είναι ότι η σύζυγος μπορεί να αξιώσει και να πάρει ό,τι της ανήκει από το σπίτι της οικογένειας ακόμα και με την πολύ σύντομη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων.

δ) Αξίωση συμμετοχής στα αποκτήματα. Η σύζυγος έχει σαφώς το δικαίωμα να αξιώσει ποσοστό από όσα απέκτησε ο σύζυγος εντός του γάμου τους. Η δε συνεισφορά της μπορεί να έγκειται στην συνδρομή της στο σπίτι που υπερέβαινε την υποχρέωσή της για συνεισφορά στο κοινό νοικοκυριό. Έτσι, η σύζυγος μπορεί να αξιώσει σε μεγάλο ποσοστό όσα ο σύζυγος απέκτησε εντός του γάμου τους.  Έτσι, λοιπόν, η σύζυγος έχει το δικαίωμα να απαιτήσει το μερίδιο της συμβολής της στην αύξηση της περιουσίας του άλλου συζύγου. Ο νόμος δίνει υπέρ της συζύγου το τεκμήριο ότι συνέβαλε στην επαύξηση της περιουσίας του συζύγου κατά το 1/3, γεγονός που σημαίνει ότι αυτή δεν χρειάζεται να αποδείξει τίποτα σχετικώς και ο σύζυγος θα υποχρεωθεί να αποδείξει ότι η σύζυγος δεν συμμετείχε καθόλου στην επαύξηση αυτή της περιουσίας του.

Οι ανωτέρω αξιώσεις και δικαιώματα έχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις και πρέπει να εξετάζονται ανά περίπτωση. Επιπλέον, όσα αναφέρονται ανωτέρω είναι ενδεικτικά και μπορεί να γεννώνται ανά περίπτωση και άλλες αξιώσεις σε συγκεκριμένη περίπτωση. Είναι πολύ σημαντικό να τονιστεί ότι το δικαίωμα διατροφής εξαρτάται κι από το κατά πόσο η σύζυγος είναι ικανή να εξασφαλίσει την διαβίωσή της κι αν έχει ή όχι εισοδήματα. Επιπλέον, στις περισσότερες περιπτώσεις οι σύζυγοι δεν αξιώνουν (εξώδικα ή/και δικαστικά) από τον πρώην σύζυγο τα δικαιώματά τους με αποτέλεσμα τα δικαιώματα τους να χάνονται ή και να αποδυναμώνονται. Μάλιστα, όλα τα ανωτέρω δικαιώματά τους μπορούν να ικανοποιηθούν σε μεγάλο βαθμό με την διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων και έτσι να έχουν άμεσα αποτελέσματα δοθέντος ότι η άσκηση της σχετικής αγωγής (που είναι αναγκαία για την οριστική αναγνώριση των δικαιωμάτων τους) και η έκδοση τελεσίδικης απόφασης θα διαρκέσει 2-3 έτη στην καλύτερη περίπτωση.

Το σύνολο του οικογενειακού δικαίου παρέχει μία ευρεία προστασία στην σύζυγο και παρέχει σε αυτή την αναγκαία προστασία για την ζωή της μετά τον γάμο. Ωστόσο, κάθε περίπτωση διαζυγίου είναι ξεχωριστή και θα πρέπει να συζητείται με εξειδικευμένο δικηγόρο προκειμένου να καταστρώσουν τις αναγκαίες ενέργειες (δικαστικές και εξώδικες). Το γραφείο μας μπορεί να σάς καθοδηγήσει σχετικά με τα δικαιώματά σας μετά το διαζύγιο ή και κατά την διάσταση για να προβείτε σε άμεση ικανοποίηση των αξιώσεών σας. Το γραφείο μας έχει εξειδίκευση στο τομέα του οικογενειακού δικαίου και καθημερινά προασπίζεται τις εντολείς του στα Δικαστήρια σχετικά με θέματα οικογενειακού δικαίου. Σημειώνουμε ότι οι περισσότερες από τις ανωτέρω αξιώσεις έχουν και σύντομους χρόνους παραγραφής και υπάρχει πάντοτε ο κίνδυνος οριστικής απώλειας των δικαιωμάτων σας.

Επικοινωνήστε μαζί μας για κάθε σχετικό ζήτημα και θα σάς καθοδηγήσουμε για τις ενέργειές σας. Καλέστε στο 2105613729

Related Posts

Leave a Reply

Καλέστε μας