+302105613729
·
[email protected]
·
Δευ - Παρ 09:00-21:00

Αποζημίωση μετά από παραίτηση – Οικειοθελή Αποχώρηση Εργαζομένου

Αποζημίωση μετά από παραίτηση – Οικειοθελή Αποχώρηση Εργαζομένου – Τι συνιστά συγκατάθεση του εργοδότη;

Κατά το άρθρο 8 Ν. 3198/1955 : «Μισθωτοί  συνδεόμενοι  διά  σχέσεως  εργασίας  αορίστου διαρκείας συμπληρώσαντες δεκαπενταετή υπηρεσίαν παρά τω αυτώ  εργοδότη  υπό  την έννοιαν της παραγράφου 1 του άρθρ. 6 του ν. 2112, ή το υπό του οικείου ασφαλιστικού  οργανισμού  προβλεπόμενον  όριον ηλικίας, εν ελλείψει δε τοιούτου το  (65ον) έτος της ηλικίας των αποχωρούντες της  υπηρεσίας,  τη συγκαταθέσει  του  εργοδότου,  δικαιούνται του ημίσεος της υπό του Ν. 2112, ως ετροποποιήθη μεταγενεστέρως ή του β.δ. της 16/18 Ιουλίου 1920 οριζομένης αποζημιώσεως διά την περίπτωσιν απροειδοποιήτου καταγγελίας της συμβάσεως εργασίας, υπολογιζομένης βάσει των παραγράφων  1  και  2 του  άρθρ.  5  του  παρόντος.

Από την άνω διάταξη νόμου προκύπτει σαφώς ότι (μεταξύ των άλλων περιπτώσεων) ο εργαζόμενος αορίστου χρόνου που θα αποχωρήσει από την εργασία του οικειοθελώς, δηλαδή θα παραιτηθεί, μετά από δεκαπέντε (15) έτη εργασίας με την συγκατάθεση του εργοδότη δικαιούται την μισή αποζημίωση που θα ελάμβανε αν απολυόταν. Η συγκατάθεση του εργοδότη δεν χρειάζεται να είναι γραπτή αλλά θα πρέπει να είναι ρητή, υπό την έννοια να συνάγεται σαφώς από τις περιστάσεις της οικειοθελούς αποχώρησης. Συνεπώς, αν ο εργοδότης ρητώς αναφέρει (είτε προφορικά είτε και εγγράφως) στον εργοδότη ότι διαφωνεί με την αποχώρησή του και ότι πρέπει να μείνει στην επιχείρηση, τότε χάνεται το δικαίωμα αποζημίωσης.

Αντίθετα, σε πολλές περιπτώσεις η μη αντίδραση του εργοδότη συνιστά συγκατάθεση στην αποχώρηση του μισθωτού. Το γραφείο μας έχει χειριστεί πλειάδα περιπτώσεων αποζημίωσης παραίτησης (οικειοθελούς αποχώρησης). Έτσι, μέσα από την εμπειρία μας έχουμε καταφέρει δικαστικά να αποδείξουμε σε διάφορες περιπτώσεις την ρητή πλην όμως σιωπηρή συγκατάθεση του εργοδότη και να επιδικαστεί αποζημίωση σε πελάτες μας που αποχώρησαν από την εργασία τους. Μέσα από τις υποθέσεις που έχουμε χειριστεί καταφέραμε να αποδείξουμε ότι συνιστά συγκατάθεση του εργοδότη η διεξαγωγή πάρτυ αποχώρησης του παραιτηθέντος εργαζομένου, η συμμετοχή του εργοδότη σε πάρτυ που διοργάνωσε ο υπάλληλος που αποχωρεί για να αποχαιρετήσει συναδέλφους του, η αποστολή δώρου στον εργαζόμενο που αποχωρεί, η μη απάντηση στο email του εργαζομένου που ενημερώνει για την παραίτησή του και ζητάει την αντικατάστασή του, ο ορισμός άλλου εργαζομένου ως αντικαταστάτη αυτού που παραιτείται, η μη πρόταση αύξησης στον εργαζόμενο που αποχωρεί, η αντικατάστασή του στο πρόγραμμα βαρδιών, η μετάθεση των υποχρεώσεών του σε άλλον εργαζόμενο, η πρόταση για εξωτερική συνεργασία μετά την αποχώρησή του, οι ευχαριστίες του εργοδότη για την υπηρεσία του εργαζομένου επί δεκαπέντε χρόνια κτλ… Σε αυτές όλες τις περιστάσεις κρίθηκε ότι ο εργοδότης έδωσε ρητή πλην όμως σιωπηρή συγκατάθεση στον εργαζόμενο του να αποχωρήσει και οι αντίστοιχοι εργαζόμενοι έλαβαν με δικαστική απόφαση την αποζημίωσή τους.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι σε περίπτωση που γνωστοποιήσετε την πρόθεσή σας στον εργοδότη να αποχωρήσετε και ότι θέλετε την ως άνω αποζημίωσή σας, τότε με ένα απλό μήνυμα ότι δεν συμφωνεί με την παραίτησή σας θα καταστήσει αδύνατη την διεκδίκηση της άνω αποζημίωσης. Αντίθετα, η σχετική αξίωσή σας πρέπει να εγερθεί δικαστικά μετά την αποχώρησή σας για να μην προειδοποιήσετε τον εργοδότη σας για την αξίωσή σας και μπορέσει με με ένα απλό email να την ακυρώσει. Θα πρέπει, επομένως, να προετοιμάσετε τις ενέργειές σας και τις πράξεις σας ούτως, ώστε να αποδείξετε ότι ο εργοδότης σας σιωπηρώς έδωσε την ρητή του συγκατάθεση για την αποχώρησή σας.

Επειδή το γραφείο μας διαθέτει σχετικώς τεράστια εμπειρία και επειδή την συγκεκριμένη διάταξη νόμου αγνοούν πολύ εργοδότες και τα επιτελεία τους, μπορούμε μαζί να σάς συμβουλεύσουμε σχετικώς ούτως, ώστε να δρομολογήσουμε τις ενέργειές σας πριν την αποχώρηση ή παραίτησή σας για να μπορείτε να διεκδικήσετε μετέπειτα την αποζημίωση. Το μυστικό είναι να μην εκδηλώσετε την αξίωση για αποζημίωση πριν αποχωρήσετε.

Τέλος, θυμίζουμε ότι η σχετική αξίωση πρέπει να ικανοποιηθεί με την άσκηση αγωγής κατά του εργοδότη η οποία πρέπει να ασκηθεί το αργότερο έξι μήνες μετά την αποχώρησή σας διότι μετά το σχετικό σας δικαίωμα χάνεται οριστικά. Επιπλέον, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι το ποσό της αποζημίωσή σας τοκίζεται από την επομένη της αποχώρησής σας με τόκο υπερημερίας και από την επομένη της άσκησης της αγωγής με τον αυξημένο τόκο επιδικίας. Για τους λόγους αυτούς εφόσον ο εργοδότης καθυστερεί (έως την έκδοση απόφασης) να σάς καταβάλει το ποσό της αποζημίωσης επιβαρύνεται με επιπλέον τόκους και εντέλει και με τα δικαστικά σας έξοδα.

Καλέστε στο 2105613729 για να οργανώσουμε μαζί την αποχώρησή σας και να διεκδικήσετε με βεβαιότητα την αποζημίωσή σας. Μαζί μας η επιτυχία είναι δεδομένη.

Related Posts

Leave a Reply

Καλέστε μας