+302105613729
·
[email protected]
·
Δευ - Παρ 09:00-21:00

Νόμος Κατσέλη – Αναστολή Παρακράτησης Μισθού από το ταμείο Παρακαταθήκης

ΝΟΜΟΣ ΚΑΤΣΕΛΗ- ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΣΗΣ ΜΙΣΘΟΥ ΑΠΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΩΝ ΟΣΟ ΕΚΚΡΕΜΕΙ Η ΕΦΕΣΗ

Δεν είναι λίγες οι φορές που μετά από μία απορριπτική απόφαση του οφειλέτη από το Ειρηνοδικείο βάσει του νόμου Κατσέλη (Ν. 3869/2010), ασκείται έφεση η οποία προσδιορίζεται να δικαστεί μετά από κάποια χρόνια. Αυτό αφήνει έκθετο τον οφειλέτη σε διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης ή άλλες παρόμοιες καταστάσεις μέχρι την έκδοση απόφασης από το Εφετείο. Ωστόσο, σε αυτές τις περιπτώσεις ο οφειλέτης δεν είναι απροστάτευτος και μπορεί (εφόσον επισπεύδονται αναγκαστικώς μέτρα σε βάρος του) να προστατευτεί έως την έκδοση απόφασης επί της έφεσής του. Ο νόμος δίνει πολλές και διαφορετικές λύσεις στο πρόβλημα αυτό τις οποίες ο εκάστοτε οφειλέτης θα πρέπει να συζητά με τον δικηγόρο που έχει σχετική εμπειρία.

Ιδιαίτερη περίπτωση αποτελεί η παρακράτηση της μισθοδοσίας δημοσίου υπαλλήλου ή συνταξιούχο από το ΤΑΜΕΙΟ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΩΝ ΚΑΙ ΔΑΝΕΙΩΝ (ΤΠΔ). Ειδικότερα, μετά την έκδοση απορριπτικής απόφασης από το Ειρηνοδικείο και μέχρι την εκδίκαση της έφεσης το ΤΠΔ με απλό έγγραφό του προς την Υπηρεσία του υπαλλήλου ή συνταξιούχου ζητεί την παρακράτηση ποσού από την μισθοδοσία/ σύνταξή του προκειμένου να καλυφθούν οι προς αυτό οφειλές δανείων.

Το ΤΠΔ ως ΝΠΔΔ μπορεί (εκ της συμβάσεως δανείου και του νόμου) να παρακρατεί μέρος των αποδοχών και κάθε σχετικό έγγραφό του προς την υπηρεσία του οφειλέτη- δανειολήπτη δεσμεύει την Υπηρεσία του να προβεί στην σχετική παρακράτηση. Συνεπώς, στην περίπτωση αυτή πρόκειται για αναγκαστικό μέτρο που επέχει επί της ουσίας θέση μέτρου «αναγκαστικής εκτέλεσης» δοθέντος ότι ακούσια και χωρίς την συμφωνία του οφειλέτη παρακρατείται μέρος του μισθού του ή της σύνταξής του και αποδίδεται στο ΤΠΔ. Σημειώνεται μάλιστα ότι με τον τρόπο αυτό ικανοποιείται προνομιακά το ΤΠΔ ανατρέποντας την αρχή της σύμμετρης ικανοποίησης όλων των πιστωτών.

Ενόψει αυτής της πρακτικής και δυνατότητας του ΤΠΔ ο οφειλέτης μπορεί να αναζητήσει το σχετικό έγγραφο του ΤΠΔ προς την Υπηρεσία του και να προβεί αμέσως σε κατάθεση αίτησης αναστολής και προσωρινής ρύθμισης κατάστασης στο αρμόδιο Δικαστήριο στηρίζοντας την αίτησή του σε ένα σύμπλεγμα διατάξεων προκειμένου το Δικαστήριο να άρει (όσο εκκρεμεί η έφεσή του) την σχετική παρακράτηση. Με άλλα λόγια, δεν απαιτείται για την προστασία του οφειλέτη εν στενή εννοία «αναγκαστική εκτέλεση» για να προστατευθεί δοθέντος ότι έτσι ο οφειλέτης δεν θα μπορούσε να προστατευθεί ποτέ από το ΤΠΔ που ως ΝΠΔΔ δεν προβαίνει ποτέ σε «αναγκαστική εκτέλεση» με τις διατάξεις του ΚΠολΔ. Συνεπώς, μετά την κατάλληλη νομική καθοδήγηση ο οφειλέτης μπορεί να ζητήσει από το Δικαστήριο να αρθεί η παρακράτηση του μισθού του μέχρι την συζήτηση της έφεσής του.

Το Δικαστήριο αντίστοιχα εφόσον γίνεται παρακράτηση μισθού ή σύνταξης από το ΤΠΔ θα ελέγξει αν η έφεση του οφειλέτη πιθανολογείται βάσιμη, αν η αίτησή του πιθανολογείται βάσιμη και τέλος αν υφίσταται πράγματι βλάβη από την παρακράτηση που κάνει το ΤΠΔ και σε περίπτωση που συντρέχουν όλοι οι ανωτέρω όροι θα διατάξει την άρση της παρακράτησης του μισθού ή της σύνταξης. Άξιο προσοχής φυσικά είναι ότι ο οφειλέτης θα πρέπει να αποδείξει ότι ενόψει των βιοτικών αναγκών της οικογένειάς του και των εν γένει εισοδημάτων της οικογένειας η παρακράτηση που κάνει το ΤΠΔ οδηγεί σε αδυναμία του να καλύψει τις βιοτικές του ανάγκες. Επομένως, θα πρέπει να αποδειχθεί ότι η παρακράτηση ποσού από την μισθοδοσία ή την σύνταξη οδηγεί σε αδυναμία κάλυψης μέρους έστω των βιοτικών του αναγκών γεγονός που σημαίνει ότι του επιφέρει βλάβη.

Το γραφείο μας έχει πολύ πρόσφατα πετύχει σε δύο υποθέσεις εντολέων του στο Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά την αναστολή της παρακράτησης μισθού και σύνταξης αντίστοιχα από το ΤΠΔ μέχρι την έκδοση δικαστικής απόφασης επί της έφεσής του. Το Δικαστήριο και στις δύο περιπτώσεις προέβη σε κρίση ότι η παρακράτηση επέχει θέση «αναγκαστικής εκτέλεσης» και ενόψει των βιοτικών αναγκών των αιτούντων προκαλεί σε αυτούς βλάβη η οποία συνίσταται στην αδυναμία κάλυψης των βιοτικών αναγκών της οικογένειάς τους με το υπόλοιπο του μισθού και της σύνταξης. Για τον λόγο αυτό διέταξε την άρση της σχετικής παρακράτησης μέχρι την έκδοση της απόφασης επί της σχετικής έφεσης και μετά την επίδοση των αποφάσεων στο ΤΠΔ αλλά και την σχετική Υπηρεσία των αιτούντων σταμάτησε η παρακράτηση των αποδοχών τους.

Σημειώνεται και πάλι ότι η σχετική αίτηση αναστολής πρέπει να στηρίζεται σε σύμπλεγμα διατάξεων και για τον λόγο αυτό απαιτείται εμπειρία του δικηγόρου σε υποθέσεις του Ν. 3869/2010. Το γραφείο μας διαθέτει εμπειρία στο σχετικό αντικείμενο από το 2010 και έχει χειριστεί επιτυχώς εκατοντάδες υποθέσεις υπερχρεωμένων οφειλετών. Για κάθε σχετική υπόθεσή σας, μπορείτε να επικοινωνείτε με το γραφείο μας στο 2105613729.

Related Posts

Leave a Reply

Καλέστε μας