+302105613729
·
[email protected]
·
Δευ - Παρ 09:00-21:00

Πότε μπορώ να κάνω επίσχεση εργασίας;

Α. Τι είναι η επίσχεση εργασίας;

Αν ο εργοδότης καθυστερεί να καταβάλλει τις αποδοχές που οφείλει στο μισθωτό του σημαντικό χρόνο, τότε αυτός έχει δικαίωμα να προβεί σε επίσχεση της εργασίας του. Μπορεί, δηλαδή, να δηλώσει στον εργοδότη ότι διακόπτει την παροχή εργασίας μέχρι να τού καταβληθούν οι αποδοχές του. Αυτή η αποχή από την παροχή εργασίας λόγω οφειλών του εργοδότη προς τον εργαζόμενο λέγεται επίσχεση εργασίας και αποτελεί νόμιμο λόγο αποχής από την εργασία.

Β. Πότε μπορώ να κάνω επίσχεση εργασίας;

Βασική προϋπόθεση για την επίσχεση εργασίας είναι ο εργοδότης να έχει καθυστερήσει την καταβολή δεδουλευμένων αποδοχών προς τον εργαζόμενο που προβαίνει σε επίσχεση, δηλαδή πρέπει ο εργοδότης να έχει καταστεί υπερήμερος ως προς την καταβολή των αποδοχών του εργαζομένου. Ωστόσο, ο εργαζόμενος δεν μπορεί να φύγει αυθαίρετα από την εργασία του, αλλά θα πρέπει να δηλώσει στον εργοδότη του ότι προβαίνει σε επίσχεση εργασίας και ότι θα απέχει από την εργασία του μέχρι να τού καταβληθούν οι αποδοχές του. Προσοχή, η αυθαίρετη αποχή από την εργασία, χωρίς να δηλώσετε στον εργοδότη ότι προβαίνετε σε επίσχεση μπορεί να θεωρηθεί αυθαίρετη αποχώρησή σας από την εργασία και, συνεπώς, παραίτηση.

Γ. Πόσα χρήματα πρέπει να μού οφείλει ο εργοδότης μου για να κάνω επίσχεση;

Γενικά δεν προβλέπεται ελάχιστο ποσό οφειλής του εργοδότη προκειμένου ο εργαζόμενος να μπορεί να προβεί νόμιμα σε επίσχεση εργασίας. Ωστόσο, αυτό που πρέπει να προσέχει ο εργαζόμενος είναι ότι δεν μπορεί καταχρηστικά να προβαίνει σε επίσχεση εργασίας. Έτσι, έχει κριθεί ότι όταν ο εργοδότης έχει οικονομική δυσχέρεια και καθυστερεί λίγες ημέρες την καταβολή μισθού, ο εργαζόμενος καταχρηστικά προβαίνει σε επίσχεση εργασίας για την ολιγοήμερη καθυστέρηση του μισθού του. Θα πρέπει, λοιπόν, να υπάρχει μία συστηματική καθυστέρηση πληρωμής δεδουλευμένων για να μην είναι καταχρηστική η συμπεριφορά του εργαζομένου.

Δ. Πληρώνομαι κατά τον χρόνο επίσχεσης εργασίας;

Ο εργαζόμενος που είναι σε επίσχεση δικαιούται κανονικά τις αποδοχές του για όσο χρόνο διαρκεί η επίσχεση. Ειδικότερα, ο εργαζόμενος, που απέχει λόγω επίσχεσης εργασίας από την εργασία του, δικαιούται κανονικά τις αποδοχές του και για το διάστημα αυτό της επίσχεσης, όπως θα τις λάμβανε αν εργαζόταν πραγματικά. Συνεπώς, ο εργαζόμενος αμείβεται και για τον χρόνο επίσχεσης.

Ε. Μπορώ να απασχοληθώ σε άλλον εργοδότη όσο διαρκεί η επίσχεση;

Ναι, όσο ο εργαζόμενος δεν εργάζεται λόγω επίσχεσης εργασίας, μπορεί να απασχοληθεί σε άλλη εργασία και να αμείβεται. Ωστόσο, οφείλει να επιστρέψει στην εργασία του μόλις καταβληθούν οι δεδουλευμένες αποδοχές για τις οποίες είχε προβεί σε επίσχεση, δηλαδή πρέπει να είναι σε ετοιμότητα να επανέλθει στην κανονική εργασία του. Η επίσχεση δεν διακόπτει την εργασιακή σχέση. Ο εργοδότης σας εξακολουθεί να έχει την υποχρέωση να σας καταβάλλει  όχι μόνο τις οφειλόμενες αποδοχές αλλά και εκείνες τις αποδοχές που αφορούν το χρονικό διάστημα της επίσχεσης και μάλιστα εντόκως και συνεπώς έχετε και εσείς την υποχρέωση προς παροχή εργασίας μόλις πληρωθείτε. Επίσης, εφόσον η επίσχεση εργασίας είναι νόμιμη (δηλαδή δεν έχει ασκηθεί καταχρηστικά), η ασφάλιση συνεχίζεται, σύμφωνα με τα στοιχεία των ασφαλιστικών οργάνων, όχι όμως πέραν ενός εύλογου χρόνου διάρκειας αυτής, κατά τον οποίο οφείλονται αποδοχές, ο οποίος (εύλογος χρόνος) δεν είναι δυνατό να υπερβεί τους πέντε μήνες, εκτός εάν προσκομισθεί αντίθετη δικαστική Απόφαση για μη λύση της εργασιακής σχέσης και συνέχιση της επίσχεσης και πέραν του πενταμήνου αυτού.

Θα πρέπει, επίσης, να σημειώσουμε ότι η καθυστέρηση καταβολής των δεδουλευμένων πέραν των δύο μηνών θεωρείται μονομερής βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας του εργαζομένου και σας δίνει το δικαίωμα να καταγγείλετε ο ίδιος τη σύμβασή του λαμβάνοντας αποζημίωση (άρθρο 58, Ν.4635/2019). Η προσθήκη αυτής της διάταξης έχει ιδιαίτερη σημασία για τις περιπτώσεις εργαζομένων οι οποίοι παρέμεναν εγκλωβισμένοι στις συμβάσεις εργασίας τους, αν και ήταν απλήρωτοι για πολλούς μήνες ή και για χρόνια. Με την εν λόγω διάταξη δίδεται πλέον η δυνατότητα να θέσουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι τέλος στη σύμβαση εργασίας, με εξώδικη δήλωση ή αγωγή σε βάρος του εργοδότη σας και να μπορέσετε είτε να εγγραφείτε στην ΔΥΠΑ, είτε να βρείτε άλλο εργοδότη, χωρίς η ενέργεια αυτή να θεωρηθεί ως παραίτησή σας λαμβάνοντας και την αποζημίωσή σας.

Ο εργαζόμενος θα πρέπει να λάβει κατάλληλη νομική συμβουλή πριν προβεί σε οποιαδήποτε σχετική ενέργεια. Αυτό είναι επιβεβλημένο προκειμένου να μην απωλέσει τα δικαιώματά του. Το γραφείο μας έχει εξειδίκευση σε θέματα εργατικού δικαίου και μπορεί να σάς καθοδηγήσει ούτως, ώστε να διεκδικήσετε συστηματικά τις αποδοχές σας. Τηλεφωνήστε για ραντεβού στο 2105613729

Related Posts

Leave a Reply

Καλέστε μας